sreda, 22. avgust 2018

Dela več kot čez glavo


Danes je bil prav poseben dan. Ugotovili smo, da imamo dela ogromno. Zjutraj so se ta' pridni že v zgodnjih urah zbudili, hitro pojedli zajtrk in se odpravili v zavetišče, kjer jih je pričakalo veliko več živali, kot so sprva predvideli. Ampak narejeno je bilo seveda vse.
Ko smo ta' pridni, Aljaž, Maj in Gašper, z Žigo prispeli v zavetišče nas je zadel šok. Povedali so nam, da imamo za vakcinirati okoli 320 psov.  Psi so bili v eni ogradi, vseh velikosti, vseh razpoloženj, nekateri celo agresivni, ograda pa ni bila tako zelo velika oziroma ni imela dveh prostorov. Tako, da smo morali improvizirati ter pregraditi ogrado na dva dela z plehnatimi ploščami in železno mrežo. Ko smo pregradili so nam povedali, da se morajo psi prvo nahraniti.
dajanje tablete proti parazitom
Zato smo čakali skoraj dve uri, da so pojedli. Po končanem prehranjevanju smo skupaj z oskrbniki pobrali kosti po ogradi, in pse napodili na eno stran. Na pomoč sta nam priskočili še bivši dijakinji Pia in Simona, saj bi se brez njiju še bolj "matrali". Nato smo se dogovorili kako bo vakciniranje potekalo. Razdelili smo se v dve ekipi po 3. Prvi iz ekipe je pse po ogradi lovil, ko ga je ujel pa mu je dal tabletko proti bolham in klopom. Potem ga je odnesel drugemu iz ekipe kateri je psa držal, da je tretji lahko lažje cepil psa. Ko je bil postopek končan smo psa odložili na drugo stran ograde tako, da smo lahko lovili necepljene. Postopek je bil zelo dolg saj je bilo psov tako veliko. Po 5 urah smo končno končali in sicer z malo pomoči oskrbnikov, ker nekateri,  zelo plašni psi njim veliko bolj zaupajo kot nam.
še veliko dela čaka...

Trije dijaki pa smo spanec podaljšali in se nekaj pred 9 uro zjutraj odpravili proti 2 kilometra oddaljeni kliniki. Sonce je že močno pripekalo, vendar na srečo nas je v kliniki hladila klima. Takoj po prihodu smo se preoblekli v delovna oblačila in pričeli čistiti prostor in kletke v katerih so živali. Luka je pomil še vse posode za hrano in vodo, ki pa jih ni bilo malo. Nato smo se spravili k resnejšemu delu. Iz kletke smo psa prinesli v operativni prostor, ter ga pripravili za operacijo. Najprej smo odmerili točno količino anestetika in ga aplicirali. Medtem, ko je pes odplaval v sanje, smo pripravili in živali dali še antibiotik in zdravilo proti bolečinam. Z nekaj truda mi je nato uspelo tubus spravit do pljuč. Pia je potem prvič in uspešno  vstavila kanilo v žilo na taci. S skupnimi močmi smo psa spravili na mizo, ga priključili na infuzijo in pobrili operacijsko mesto. Mesto smo še razkužili in operacija se je začela. Pred tem smo pripravili še kirurške inštrumente. Vedno je nekdo ostal pri veterinarju, da je spremljal stanje živali in po navodilih pomagal. Ni pa potrebno skrbeti le za živali, temveč tudi za inventar. Zato smo zlagali zločence in vatke v obliko kroglice, kar je precej zamudno. Na kliniki se izobražujejo tudi tuji veterinarji, torej smo morali uporabiti znanje angleščine. Po napornem dnevu smo le pripešačili domov in fantje so se takoj spravili za štedilnik in pripravili odlične makarone z mesom. Po okusni jedači smo se vrgli v bazen in analizirali današnji dan. Utrujeni smo se spravili v postelje in še mi odplavali v sanje.

Gašper Bergant in Sarah Posl

Ni komentarjev:

Objavite komentar